Installeer leds in je Attack from Mars flipperkast

Dit artikel zijn mijn bevindingen met het installeren van leds in de vliegende schoteltjes op de Attack from Mars (AFM) flipper.

De meeste mensen kennen waarschijnlijk al het bestaan van de UFOpinball.com mini-saucer led kit. Ik hoor er enkel enthousiaste dingen over, het ziet er professioneel uit, maar is niet zo goedkoop.

Omdat ik zelf wat in electronica geinteresseerd ben, wou ik proberen of het mogelijk was om zelf iets met leds te maken. Een ledje doen oplichten is niet zo moeilijk. Mijn oplossing zal hoe dan ook minder mooi of indrukwekkend zijn dan die van UFOpinball, maar ik wou zelf wat dingen testen.

Mijn eerste test is waarschijnlijk de meest eenvoudige en goedkope oplossing die mogelijk is. Het enige dat je per ufo nodig hebt zijn 8 leds, een weerstandje en wat draad. Voor minder dan 2 euro heb je alles.

Ik wou zien of ik de leds kon installeren en aankoppelen aan de flasher, zodat ze tegelijk afgaan. Geen speciale aansturing ofzo, gewoon leds die samen oplichten met de flasher.

Dit maken is heel eenvoudig:

leds installed
Koop voor elke ufo 8 3mm leds en installeer ze in de gaatjes in de mini-ufo. Deze gaatjes hebben de juiste maat, maar toch kan het zijn dat de leds niet op hun plaats blijven (vooral als je de beentjes begint om te buigen). Een druppeltje secondenlijm helpt om ze op hun plaats te houden.
Ze moeten allemaal in dezelfde positie zitten, het korte beentje altijd aan dezelfde zijde, zodat je altijd het korte beentje naast het lange beentje van de led ernaast hebt.

leds installed
Soldeer dan de beentjes aan elkaar.
Omdat dit een test was en ik de leds nog wou recupereren als het niet lukte, liet ik de beentjes lang en heb ik geen isolatie er rond gedaan. Normaal kort je de beentjes in en doe je er een beetje krimpkous rond zodat ze geen kortsluiting kunnen maken.
Laat een paar open, daarlangs sluiten we de voeding aan.

Flashers worden aangestuurd op 20 volt en dat is teveel voor leds. Daarom moeten we een weerstand toevoegen. Met de LED series parallel array wizard op deze website berekende ik dat een 220 ohm 1/4 watt weerstand nodig is (input: 20v - 2.0v, 20mA - 8 leds).

leds installed
Hier zie je de 220 ohm weerstand gesoldeerd aan het korte beentje aan de led, samen met draadjes waarmee ik het geheel aan de flasher kan verbinden.
De draad met de weerstand moet naar de negatieve pool van de flasher verbonden worden, dus hou in het oog hoe je alles verbindt, neem niet de kant van de flasher die de rode draad heeft omdat dat +20 volt is.
Merk ook op dat de draden iets te dik zijn ! Maar dat was wat ik bij de hand had wanneer ik deze test soldeerde.

leds installed
Hier is alles geinstalleerd. Ik haalde de rode flasher cap en het lampje weg. De uiteinden van de draden (de isolatie weggestript) stopte ik tussen de metalen clipjes waar de lamp inschuift, zodat ze ook contact maken. Dan de rode flasher cap er terug op gezet met de draden eronder door. Omdat de draden te dik zijn, ging dit nogal moeilijk. Maar ik wou geen blijvende schade veroorzaken en bv gaten beginnen boren. Nog een manier om de draden aan de voeding van de flasher te verbinden is met krokodilleklemmen aan de onderzijde.

leds installed
Het eindresultaat is een beetje teleurstellend. De leds zijn gewoon niet fel genoeg ten opzichte van de flasher. De flasher verblindt je bijna, de leds zijn veel zwakker en vallen zodoende minder op. En de ufo met leds is zelfs niet zoveel verschillend van een ufo zonder leds, want daar zie je de rode flasher cap doorheen de open gaatjes.

yellow leds installed
Volgende test, deze keer met gele leds. Op de foto zien ze er beter uit, maar in het echt hebben we hetzelfde probleem: de rode flasher is te sterk en de leds vallen gewoon niet op. De gele kleur wordt meer oranje/rood. Gele leds zijn een kleine verbetering vergeleken met rode leds, die bijna onzichtbaar worden, maar ze zijn nog steeds niet opvallend genoeg.

Ik kan besluiten dat leds aansluiten zodat ze samen met een flasher afgaan niet de moeite is. Het resultaat valt echt niet op..

De enige goede manier is om leds individueel aan te sturen. Dat kan onder meer met het led sequencer schema van deze website, gelijkaardig als men hier op pinballnews.com uitlegt voor een Revenge from Mars. Dat ontwerp laat elke led in volgorde oplichten, zodat het lijkt alsof het lichtje rond de ufo draait.

Het nadeel van dit schema is dat het maar 1 led tegelijk kan aansturen. De output pinnen van de 4017 chip zijn niet zwaar genoeg om meerdere leds tegelijk te doen oplichten. Het is dus niet mogelijk om tegelijk 1 led op alle zes ufo's te doen oplichten. Daarvoor moet het schema uitgebreid worden met transistors in de plaats van de leds, die wel krachtig genoeg zijn om 6 leds aan te sturen. Dit wil ik in de toekomst nog testen.

Het UFOpinball.com product is gelijkaardig, elke led wordt individueel aangestuurd, maar er zijn veel verschillende patronen voorgeprogrammeerd. Dus wil je gewoon de beste 'mod' voor je Attack from Mars flipperkast beschikbaar dan raad ik je aan om gewoon die van UFOpinball te kopen. Ik heb enkel positieve reacties over hen gehoord.

Waarschuwing ! Er is ook een verkoper in Duitsland die zijn eigen gelijkaardige kits verkoopt (onder meer op ebay) voor Attack from Mars en Revenge from Mars. Alhoewel deze kits zelf ook degelijk zijn, heeft de verkoper zelf een zeer slechte reputatie !! Blijkt dat veel personen wel betaald hebben en dan niets meer van hem horen ! Sommigen hebben pas na vele maanden een kit ontvangen, nadat ze met legale acties gedreigd hebben.