Je flipperkast herstellen en onderhouden
Flippers gaan kapot en moeten hersteld worden. Het is belangrijk dat je begrijpt dat een flipperkast onderhoud nodig heeft, zoals je auto. Sommige dingen kan je zelf, andere niet. Sommige modellen hebben meer aandacht nodig dan andere. Als je denkt dat je een flipperkast kan kopen die geen problemen zal hebben voor de komende tien jaar, dan kan je beter een Playstation kopen.. Een flipperkast blijft een mechanisch toestel waar altijd iets (klein) kan aan kapot gaan.
Hier zijn een aantal links naar websites waar je meer kan vinden over hoe je flipper te herstellen. ! Zelfs als je je flipperkast niet zelf wil of kan herstellen. Door alles te lezen zal je de werking van een flipperkast beter begrijpen. Wanneer er dan toch iets kapot gaat, zal je een idee hebben of het iets klein of belangrijk is.
Sommige dingen kan je gemakkelijk zelf oplossen. Andere niet. Je weet beter op voorhand waar je aan toe bent voordat je het erger maakt. Als je niet zeker bent van je technische kennis, probeer het dan niet zelf maar bel iemand die je kan helpen ! Heb je geen handleiding voor je flipperkast, koop er dan een want je zal ze nodig hebben.
Veel mensen zouden geen flipperkast kopen als deze handleidingen niet bestonden. Hoedanook, sommige mensen denken dat ze alles weten en kunnen en slaan er dan in meer schade te berokkenen dan er al was. Dus pas op als je dit doet op een dure flipperkast. Als je geen ervaring hebt met solderen, laat het dan aan iemand anders over. Zet ook altijd de flipperkast uit vooraleer je onder het speelveld begint te prutsen en onthou goed wat je wijzigt.
pinwiki.com/ is de website waar je veel informatie vindt over de werking van alle modellen en veel voorkomende problemen.
Een regel: als je flipperkast ineens een probleem ontwikkelt, bijvoorbeeld een spoel die aantrokken blijft ZET DAN ONMIDDELLIJK DE STROOM UIT !! (Ja we hebben dit al eerder gezegd, maar het blijft belangrijk).
Als laatste, een belangrijke basisregel: VEILIGHEID EERST !!! Een flipperkast bevat dodelijke voltages. Dus wees voorzichtig ! Haal er altijd de stekker uit als je er aan wil werken. Dit is een absolute must voor electro-mechanische flipperkasten. Deze flipperkasten hebben geen beveiliging rond de transfo dus pas op waar je je vingers zet. De oude draden zijn niet zo goed geisoleerd als zou moeten. Met de recentere flipperkasten is alles wat meer beveiligd, maar toch moet je voorzichtig zijn wanneer je aan de binnenkant van een cabinet werkt, of wanneer je aan zekeringen wil werken. Als je een schroevendraaier wil gebruiken, gebruik er dan eentje voor elektriciens, waarvan het grootste deel geisoleerd is en enkel het tipje nog metaal is. Op deze manier heb je minder kans van per ongeluk je flipper te kortsluiten..
Als je de flipperkast niet zelf kan repareren dan moet je hulp inroepen.
Er zijn mensen die bij je thuis komen, maar de meeste reparateurs die ik ken die
willen dat je de kast tot bij hen thuis brengt. Prijzen en voorwaarden verschillen,
dus zorg dat je goed op voorhand inlichtingen vraagt (transportkosten, wat als men
de kast niet kan repareren, ..) zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Als de kast al wat ouder is (voor 1990 of voor 1986) of niet van Williams/Bally is,
specifieer dat dan en vraag of de reparateur daar wel ervaring mee heeft.
Want je wil niet 200 euro betalen zodat iemand naar je thuis komt en dan zegt
dat de kast te oud is en niet kan worden hersteld. Waarschijnlijk kan de kast wel
worden hersteld, maar weet de man gewoon niet hoe. Oudere kasten of bepaalde merken
kunnen enkel door gespecialiseerde mensen worden gerepareerd, of door mensen die
er als hobby mee bezig zijn (en zo de tijd erin hebben gestoken om alles te leren).
De meeste exploitanten en hun reparateurs hebben enkel ervaring met recente flipperkasten.