Zet het service stopcontact samen met de flipperkast aan.

Zoals beschreven in mijn artikel over de service plug, bevindt zich binnenin de cabinet van een flipperkast vaak een stopcontact dat je kan gebruiken om bv een soldeerbout in te steken. Heel handig dat men dit voorzien heeft en het altijd van stroom voorzien is.
Maar soms wil je dat stopcontact enkel gebruiken wanneer de flipperkast aan staat. Dit had ik onlangs voor toen ik in mijn Attack from Mars een versterker inbouwde. Tegenwoordig zijn wel meer mensen bezig met het aanpassen van hun kasten, en wil men bv ook extra lampen enz toevoegen.
Dan wil je de bedrading aanpassen zodat het service stopcontact enkel aangaat wanneer de flipperkast aan staat. Heel moeilijk is dit niet, hierin beschrijf ik hoe. Ik hergebruik de draden die ik losknip, het enige extra van onderdelen dat ik nodig heb zijn vier lusterklemmen. Je kan ook de draden solderen en met krimpkous afwerken.

Let op dat deze werkwijze enkel voor een WPC-95 kast is. Oudere kasten hebben mogelijk een andere bedrading !
Je past dit toe op je eigen risico. Denk eraan de stekker uit het stopcontact te trekken want je werkt op het circuit VOOR de aan/uit schakelaar, dat altijd onder spanning staat wanneer de stekker in zit !


De oorspronkelijke bedrading. Links komt de stroom van het stopcontact (van achterin de cabinet) toe in het metalen bakje rechts vooraan in de cabinet.
Daar binnen wordt afgetakt naar de service plug, en verder naar de dubbelpolige switch. Daarna zit een zekering en NTC, en verder de connector waar de stroom dit bakje verlaat en verder naar de transformator gaat.


Hierbij het aangepaste schema. De rode lijnen zijn waar we knippen, de groene lijnen hoe we de service plug verder aansluiten.
Helemaal achteraan het circuit, voordat de stroom het bakje verlaat, zelfs na de NTC en zekering.
Desgewenst kan je de aansluiting al tussen de aan/uit schakelaar en de zekering maken.


Het geopende bakje. Links boven in het deksel zit de aan/uit schakelaar. Rechts bovenaan de service plug.
Eronder onder het karton de zekeringhouder en NTC. Links ervan de pluggen om het voltage in te stellen.
De zwarte en witte draden die naar de service plug (rechts boven) gaan, zijn reeds afgeknipt. De losse stukken liggen links en ga ik hergebruiken.


Normaal komen zowel de witte als zwarte draden met 3 samen en zijn ze verbonden in een plastic omhulsel.
Daar heb ik de draden afgeknipt die naar de service plug gaan. De overblijvende stompjes heb ik voor alle zekerheid met een lusterklem beveiligd, zodat ze nergens kortsluiting mee kunnen maken.


De zwarte draad die van de NTC naar de connector gaat, gaan we doorknippen om ervan af te takken.
Idem voor de witte draad die naar dezelfde plug gaat.


De volledige aansluiting zoals het hoort. Ik heb lusterklemmen gebruikt om de draad te splitten, je zou ze ook netjes kunnen solderen en met krimpkous afwerken.