11 tips om betere fotos te maken
Flipperkasten zijn dankbare onderwerpen om foto's van te maken. Ze hebben mooie tekeningen, felle kleuren, veel lampjes, .. Zowel overzichtsfoto's als close-ups kunnen goede resultaten opleveren. Mogelijkheden genoeg als je wat inspiratie hebt.
Mooie foto's komen altijd van pas. Misschien ben je niet van plan om ze als decoratie in je gameroom te hangen, maar als je eens iets op marktplaats wil verkopen dan kan een goede foto een groot verschil maken in het aantal reacties die je krijgt.
Veel mensen denken dat je een grote dure spiegelreflex camera (dslr) nodig hebt om mooie foto's te kunnen maken. Dat is niet zo ! Met een gewoon compact toestelletje kan je al hele mooie resultaten bekomen, mits je op een paar dingen let. Een compact toestel heeft ook voordelen: je kan hem beter op het speelveld in een hoekje houden waar voor een grote camera geen plaats is.
Deze tips zijn gebaseerd op mijn uitgebreider artikel over fotograferen van flipperkasten,
en zijn verschenen in de Spinner, het magazine van de
Nederlandse Flippervereniging.
1. Denk na over welke foto je wil nemen
Het verschil tussen een snapshot en een foto is dat er bij een foto is nagedacht hoe hij eruit moet zien. Kijk goed en probeer je een beeld van de foto te vormen nog voor hij gemaakt is. Wat is het onderwerp, welke sfeer wil je, wat is de bedoeling van je foto ? Voordat je afdrukt weet je wat je wel en niet wil tonen, hoe licht of donker, enz. Niet gewoon afdrukken en hopen dat het resultaat toonbaar is.
2. Lees de handleiding van je camera
Als je enkel op volautomatische stand foto's maakt, is de kans klein dat ze allemaal mooi worden. Je hoeft geen avondcursus fotografie te volgen, maar enige basiskennis is nodig. Lees je handleiding en leer je toestel kennen. Zorg dat je in elk geval weet hoe je volgende zaken op het toestel aanpast: flits aan- en uitzetten, macro mode, witbalans, zelfontspanner, sluitertijd/diafragma (indien mogelijk).
3. Let op de compositie
Horizontaal blijft horizontaal. Probeer je camera recht en evenwijdig met het onderwerp te houden. Bij een foto van een kopruit hou je de camera mooi in het midden en haaks op het glas. Vermijd van je camera omhoog of omlaag te draaien want dan krijgen de randen van de kopruit een trapezium vorm.
Neem heel je onderwerp in beeld, toon bv heel de kopruit en snij er niet een zijkant af.
Zorg voor perfecte symmetrie waar mogelijk. Een speelveldfoto van boven de flippers moet zo perfect mogelijk
in het midden van de flippers genomen zijn, een centimeter opzij geeft een storend beeld.
4. Poets je flipperkast
Megapixel camera's hebben zo'n hoge resolutie dat elk detail zichtbaar wordt. Poets je kast grondig, vervang vuile rubbers door mooie witte, kijk na of elk lampje werkt. Een mooi gewaxt speelveld geeft meer reflecties en kan krasjes minder opvallend maken. Reinig het speelveldglas (of haal het weg en plaats de lockdown bar terug).
5. Zet de ingebouwde flitser uit en voeg extra belichting toe
Belichting is een van de belangrijkste factoren bij het fotograferen. Mooie foto's neem je (bijna) nooit binnen met de ingebouwde flitser. Je krijgt mooie felle kleuren als je de flipperkast op een zonnige dag buiten in de schaduw plaatst. De weerspiegelde blauwe lucht zorgt voor felle kleuren en doet ramps mooi blinken. In de regenachtige Benelux moeten we ons vaak met kunstlicht behelpen.
Kijk of je de flitser op je fototoestel kan uitschakelen en de sluitertijd kan instellen. Met 500 watt bouwspots links en rechts van het speelveld (laat ze eventueel tegen het plafond weerkaatsen, en door ze verder of dichter te zetten beinvloed je de sterkte), kan je al professioneel lijkende resultaten bekomen. Stel de witbalans op je camera in op 'gloeilamp'. Hang witte lakens naast het speelveld (probeer ze op te spannen voor een goed resultaat) om de storende achtergrond te verbergen.
Voeg je weinig licht toe dan gaan de lampjes van de flipperkast beter uitkomen maar zie je minder details van de tekeningen. Een extra lichtbron blijft altijd nodig, op foto's van een flipperkast in een pikdonkere kamer zal je enkel fel verlichte lamp inserts zien.
Kopruiten kan je in de kast fotograferen, al dan niet met extra belichting van opzij. Een truukje dat bij translights goed werkt is van ze met plakband tegen een groot raam te kleven. De zon zorgt voor een mooie even belichting. Je ziet alle details, veel beter dan in de kopkast waar de kleine lampjes voor een oneven belichting zorgen.
Experimenteer, de resultaten die je kan halen zijn afhankelijk van de instellingen die op je camera mogelijk zijn en wat je van extra belichting kan toevoegen.
6. Gebruik een statief en zelfontspanner
Als je fotos neemt zonder flash dan heeft je fototoestel meer tijd nodig om voldoende licht te registreren.
Elke beweging tijdens het maken van de foto zal ervoor zorgen dat hij onscherp wordt. Een statief is de oplossing.
Heb je dit niet, probeer dan een stabiele ondergrond te maken (stapel bv. boeken op tot de juiste hoogte).
Maar statieven kunnen al
heel goedkoop gekocht worden dus eigenlijk heb je geen reden om het niet te gebruiken.
Gebruik ook de timer, zo vermijd je beweging doordat je de knop indrukt.
7. Gebruik macro mode
Standaard kunnen de meeste camera's niet scherp stellen op iets dat zich op minder dan 1 of 2 meter
afstand bevindt. Wil je close-ups maken dan dien je dit in te stellen. Dit doe je door de macro mode te activeren,
meestal is dit voorgesteld op het schermpje als een bloemetje. Hierdoor kan je tot op enkele tientallen
centimeter scherpstellen (sommige camera's hebben een supermacro mode waardoor ze op 1 a 2 cm kunnen scherp stellen).
In je handleiding staat de minimum afstand voor jouw camera, let erop dat je die steeds houdt
(de afstand verandert naarmate je meer inzoomt).
Aangezien je bijna altijd dicht bij je flipperkast staat is de macro mode noodzakelijk om scherpe fotos
te kunnen maken.
In macro mode kan je op een compact camera de achtergrond out-of-focus maken. De portret instelling doet
dit ook (in mindere mate). Wil je een enorm klein stukje haarscherp in beeld en de achtergrond volledig wazig
dan zal je toch een dslr toestel moeten gebruiken.
Wil je zeker zijn dat het speelveld van voor tot achter haarscherp in beeld is, gebruik dan de landschap
voorkeursinstelling (of een klein diafragma als je dat kan instellen). Je krijgt dan ook stervorming rond lampjes.
8. Gebruik een focuskaart
Camera's stellen automatisch scherp op wat zich in het midden van het beeld bevindt.
Ga je speciale standpunten innemen op het speelveld, dan wil je vaak scherpstellen op iets dat zich niet
in het centrum bevindt. Om het niet moeilijker te maken voor jezelf dan nodig, gebruik je een focuskaart.
Dat is een stukje wit papier waar je wat dunne en dikke zwarte strepen op zet (autofocus systemen houden
van groot contrast). Zet je fototoestel in de gewenste positie en hou dan de kaart in het midden
op de gewenste plaats die je scherp wil (ik wil dat de flipperbal rechts scherp is).
Druk de knop half in zodat je fototoestel scherpstelt op de kaart, haal die weg en druk dan verder om
de foto te maken.
Wil je een professionele indruk maken dan kan je
een focuskaart kopen.
9. Gebruik een flash diffuser
Maak je toch close-ups met de ingebouwd flitser dan merk je dat de foto's grote contrasten krijgen:
felle witte plekken waar de flits weerkaatst en donkere, sterk afgelijnde schaduwen.
Een truukje voor een mooier resultaat is van het flitslicht zachter te maken. Dat kan je eenvoudig doen door
een vel wit papier (A5 formaat) enkele centimeter voor de flits te houden. Het papier zorgt voor een
grotere verspreiding van het licht en schaduwen op het speelveld worden veel zachter.
10. Beperk weerspiegelingen
Het grootste probleem met flipperkasten zijn alle reflecterende oppervlakten. Daar zijn twee oplossingen voor: zoom in, en controleer wat gereflecteerd wordt.
Als je van ver inzoomt op een detail dan wordt de gereflecteerde zone ook sterk beperkt. Hang je op 50cm voor een kopruit dan wordt heel de kamer weerspiegeld (en krijg je ook vervorming aan de randen). Je krijgt veel betere resultaten door enkele stappen naar achter te doen en in te zoomen.
Controleer wat gereflecteerd wordt. Veel foto's van het speelveld mislukken omdat de felle scoredisplays en lampjes van de kopkast erin spiegelen. Hang een zwart doek of karton voor de kopkast.
Wil je foto's van professionele kwaliteit nemen dan moet je volledig bepalen wat gereflecteerd wordt. Neem een foto van de kopruit door een groot zwart doek waar een gat voor de lens in zit, en je hebt totaal geen last meer van weerspiegelingen in de kopruit.
Om te vermijden dat je de rest van de kamer ziet bij foto's op het speelveld, hang je rondom de kast zwarte doeken of verduister je heel de kamer. Afhankelijk van het resultaat dat je wil bereiken kan je ook witte doeken ophangen die je fel belicht. De aandacht wordt dan niet door de achtergrond afgeleid en reflecties op het speelveld in metalen posts e.d. zijn mooi wit, zonder storende elementen.
11. Flipperballen fotograferen
Flipperballen zijn extra lastig omdat ze als bolle spiegels werken en alles weerkaatsen. Je zal moeite moeten doen om de camera niet prominent in beeld te hebben (zoom van ver in en gebruik eventueel toch de ingebouwde flits).
Koop een nieuwe flipperbal en speel er nooit een spelletje mee, gebruik hem enkel om foto's van te maken.. want het minste krasje zie je en is enorm storend op een foto. (vergeet niet je vingerafdrukken er af te vegen)
Bevestig de flipperbal met een stukje plakband of magneetjes op het speelveld. Een bal in beweging fotograferen is zo goed als onmogelijk (als je al snel genoeg bent is het resultaat niet mooi maar een grijze waas). Wil je een flipperbal in beweging tonen dan neem je een foto van een statische en ga je die bewerken in Photoshop.. Daar kan je ook reflecties bewerken.
12. Druk je fotos af
Extra tip: Fotos komen pas echt tot hun recht als je ze ook afdrukt en fysiek in je handen kan houden en bekijken. Het afgedrukte resultaat geeft zoveel meer voldoening, dan wanneer je honderden bestanden op je computer hebt opgeslagen.